Helyszínek

Idén új területen valósul meg a Bánkitó Fesztivál egy része: elbúcsúztunk a Tábortól, hogy egy tágasabb helyszínre költözzünk, tele friss, izgalmas lehetőségekkel. A tó körül minden marad a régi, sőt néhány meglepetéssel is készülünk, a Tószínpad pedig már várja a headlinereinket. Amikor eldöntöttük, hogy a tudathasadás lesz az idei fesztivál témája, még nem tudtuk, hogy biztosan el kell hagynunk a Tábort, pedig ennek a változásnak a feldolgozása is szépen beleillik a tematikába. Az új helyszínen egyszerre fedezünk fel eddig ismeretlen világokat és térünk vissza a gyökereinkhez. Ez a régi vasúti terület (az ős-ősbánkosok már járhattak itt), sokkal közelebb a tóhoz, így véget érnek a hosszú séták a sötétben.


Nézzétek meg, mire számíthattok az idei fesztiválon, és ne felejtsétek: fontos a helyszín, de ti vagytok a lényeg. A Bánkitó-élmény tőletek az, ami. Mi pedig már alig várjuk, hogy veletek együtt köszöntsük az ismerőst és fedezzük fel az ismeretlent.

Tószínpad

A Bánkitó Fesztivál ikonikus és varázslatos, tavaly újra nagyszínpaddá koronázott színpada, ahol a tó hullámai messzire viszik a zenét, és még a halak is ritmusra csobbannak. Itt fogja többek között nyomni a rokkot a Carson Coma, a lassú pogót az Elefánt, ide tér vissza 10 év után a Bëlga, Krúbit meg ismeritek, az útiját fizettük. 

Zene Háza színpad

A Bánkitó legújabb színpadának adottságai lehetőséget adnak, hogy olyan nagy kedvenceket láthassatok intim, természetközeli környezetben, akiket máshol már szinte csak nagy színpadokon lehet elcsípni és olyan feltörekvőket hallhassatok kiemelt helyszínen, akik általában csak kis klubokban lépnek fel. Első fesztiválkoncertjét adja a Csakneonkislány, 3 év után visszatér Bánkra Дeva, Co Lee idén is odaperzsel, és nem maradhat el az ősbánkos Platon Karataev. Az esőbánkozók díszes sorába pedig többek közt a Raklap és Jaber érkezik.

Auróra vasútállomás

Az Auróra idén beveszi a régi vasútállomás épületét és udvarát, ami nappal tökéletes megálló, ha  alkotós workshopokon vennél részt, éjjel pedig élőzenés házibulivá alakul saját italpulttal. Az ős-ősbánkosok talán még emlékeznek rá, hosszú évekkel ezelőtt használtuk már ezt az épületet, aminek a nyomai régészeti leletként még felfedezhetők a falakon.

Átrakodó

Az új helyszín legizgalmasabb építménye az Átrakodó, mely eredetileg a bányából kisvasúttal hozott agyag átrakodására szolgált.  A hosszú épület boltívekkel összekötött tereiben olyan művészeti projektek valósulnak meg, melyek mindegyike sajátos, új világba emeli az áthaladókat, hogy végül az elmaradhatatlan KERET-hez érkezzenek.

KERET

A KERET idén Bánkon nem vész el, csak átalakul. A megszokott bungit az Átrakodó betonfalai váltják, a zenei világ kiszélesedik. Nagyobb hangsúlyt kap majd az elektronikus zene, de nem maradnak el a szokásos Keretházra emlékeztető házibulis flessek sem.

Civilkult liget

A tóhoz közel, fák és sátrak árnyékában alkotunk, beszélgetünk, álmodunk, játszunk. A Civilkult ligetben lehetőségünk nyílik megérteni a körülöttünk lévő világot művészeti programokon keresztül, megismerni társadalmi dilemmákat civil szervezetek segítségével, elmerülni az alkotásban és beszélgetni a tudathasadásról. Hiszen bár ritkának tűnik, mégis olyan, mintha minden nap átélnénk. A Szájensz Szeánsz keretein belül az idei fesztiválon a gyermeki agy működésétől egészen a makrogazdasági folyamatokig igyekszünk megvilágítani ezt az érzést. Célunk, hogy megértsük és kezeljük azt az állapotot, amihez a válságok és háborúk korában, a modern információs viharban akaratunk ellenére is kezdünk hozzászokni.

MERKAZ Gyereksarok a strandon

Idén a strandon várjuk egésznapos foglalkozásokkal, játékokkal és átmozgató programokkal  a gyerekeket és szüleiket. Két kézműves alkotás elkészítése között mártózz egyet a gyerekmedencében vagy a tóban, délután csatlakozz egy mesekoncerthez, színházi előadáshoz vagy fejezd be a társast, amit elkezdtetek. Idén a családi bérleteddel ingyen használhatod a bánki strandot a fesztivál ideje alatt végig.

Sátoralja-új-hely kemping és glamping

Az igényekre reagálva az új területen megalapítottuk a Sátoralja-új-hely kempinget, ahol a klasszikus saját sátrakban való kempingezés mellett kétféle, előre telepített szállásból is választhattok.