Ha a színház egy buborék, akkor tűvel megyünk neki | Bánkitó Fesztivál

Ha a színház egy buborék, akkor tűvel megyünk neki

| színház

Az idei témát követve 2019-ben a Bánkitó Színházi Fesztivál fókuszában is a társadalmi buborékok állnak majd. A programban megtalálható a fiatal színházalkotó generáció jelentős része, a személyes történetektől a tágabb fókuszú, társadalmi perspektívából pásztázó előadásokig. Széles a paletta, a Bánkitó színházi részlegének előadásai a legváltozatosabb módokon pukkasztják majd a buborékokat. 

A Mentőcsónak Egység és a A Tudás Hatalom ‘Cigány magyar’ című előadása megrendítő őszinteséggel tárja elénk, milyen végtelen küzdelem kitörni egy buborékból, ha a többség benne akar tartani. És ha már a személyes történeteknél tartunk, az évad egyik meglepetése a Trafó Gondolat Generátor #mindenkitörténet-e volt, amely a maga csiszolatlan, de egyben profi módján őszinte vallomások sorozata.

A Stereo Akt Europen Freaks című nemzetközi koprodukciója egy országokon átívelő, nézőkkel – és bánki lakosokkal – együtt építkező interaktív Európa-analízis, egy színházi fókuszcsoportos kísérlet. A produkció Tübingen utáni első állomása Bánkitó lesz, de megfordulnak vele számos országban, mindenhol felvetve a kérdést: mi lesz az EU-val? Együtt maradunk vagy szétesünk? Mit kezdjünk az Európai Unió buborékjával?

A TÁP Színház Egyperces színháza idén minden este a tábori bungallókban fújja fel egy percig tartó buborékját, de érkezik még a Tünet Együttes is, ami saját történetének feldolgozásával, precíz, őszinte, és megrázó kórképet fest a mai magyar független színházi struktúra ellehetetlenítő voltáról. A Hungarikum Ügynökség pedig Borkóstolással egybekötött tehetséggondozásra hívja a nézőt (igen, beviheted a repoharad!). De veszélyes műfaj ez: ha nem figyelsz, akkor a saját buborékukban élő hivatalnokok döntenek majd a fejed felett, és ha úgy akarják, szinte biztosan nem hallják meg a hangodat.

És most dobpergés! Bánkitón debütál a Narratíva, ami nemhogy a színpadnak, de a kortárs magyar színházi struktúrának is tűvel megy neki. Hegymegi Máté, Kovács D. Dániel, Pass Andrea és Szenteczki Zita rendezők új társulata Bánkon startol, ahol a buborék jegyében olvad össze a kiskakas visszatartott gyémánt félkrajcárja illiberális császárokkal, meg valami transzparens új ruhával, igazságos Mátyásokkal, és igen, a mi valóságunkkal. 

Kurátor: Schnabel Zita