Bánkitó Színházi Fesztivál | Bánkitó Fesztivál

Az idei témát követve 2019-ben a Bánkitó Színházi Fesztivál fókuszában is a társadalmi buborékok állnak majd. A programban megtalálható a fiatal színházalkotó generáció jelentős része, a személyes történetektől a tágabb fókuszú, társadalmi perspektívából pásztázó előadásokig. Széles a paletta, a Bánkitó színházi részlegének előadásai a legváltozatosabb módokon pukkasztják majd a buborékokat. 

🎈 FONTOS! 🎈
Az előadásokra előre fel kell venned a regisztrációs színházjegyed, hogy biztosan beférj a darabra! A jegypult a Színházi sátor mellett található, minden nap 11:00-15:00 között üzemel. Előadásonként egy fő max 4db jegyet vehet fel. Csak az aznapi előadásokra veheted fel a színházjegyed. Ha mégsem használod fel a jegyed, kérlek, vidd vissza a jegyturiba! Köszönjük! 15:00-től jegyturkáló a fennmaradó, visszahozott jegyekből.

MINDEN NAP

 

Hegymegi-KovácsDé-Pass-Szenteczki: Mítosz Manufaktúra
CS-SZO MINDEN NAP 21:30-22:30, 23:00-24:00 @ Nagyrét

Gátlástalanul leraboljuk a mesék kincsestárát, a zsákmányt frontálisan ütköztetjük a Bánkitó fesztivállal. Ott kinyitjuk kocsink csomagterét, és megnézzük, mi történt a rakománnyal. Meseszilánkokat söprünk fel, ezeket össze- vissza forrasztjuk. Reméljük, a török császár így is lakol, ha visszatartja a gyémánt félkrajcár kifizetését. Ha mégsem, az átvilágíthatóság jegyében új ruhát adunk rá, nemzeti kincseink feltérképezésének okán sós kútba tesszük, és ha minden kötél szakad, pályázunk az NKA-nál egy klónozóketyerére, és Igazságos Mátyások falkáját engedjük szabadon. 

Utazó cirkuszunk vállalja a veszélyt: a színházi szakma óva int a közös rendezéstől, lehetetlennek titulálja 17 független – és kőszínházi alkotó összeszervezését, egy új színházi kollektíva alapítását pedig vakmerő lehetetlenségnek tartja. A Mítosz Manufaktúra az első felvillanása stábunk kollaboratóriumának, ami az idei Bánkitó fesztiválon kezdi meg működését, és ha hihetünk a meséknek, hét évig abba sem hagyja.

Rendezők: Hegymegi Máté, Kovács D. Dániel, Pass Anrea, Szenteczki Zita

Alkotók: Barna Lilla, Hajduk Károly, Egger Géza, Jankó Mátyás, Kárpáti Pál, Kurta Niké, Lengyel Benjámin, Nagy Zsolt, Pető Kata, Piti Emőke, Terhes Sándor Tóth Zsófi, Vilmányi Benett

 

TÁP: Egyperces színház
SZE-SZO 22:30-00:00 @ TÁP Bungaló

Lépd át a határaidat! A TÁP Színház egyperces előadásai lebontják a műfaj negyedik falát. Az egyetlen néző egyben főszereplő is, akit a TÁP Színház színészei kalauzolnak egy meghökkentő, határokat feszegető, 60 másodpercig tartó szituációban. A tréfás, abszurd kaland könnyed szórakozás formájában segít kilépni a komfortzónából. Meghökkent, megnevettet, kizökkent. A TÁP Színház Egyperces Színháza: egy exkluzív előadás egy percben egy nézőnek egy helyszínen. “Ha valaki egy percig csak téged néz, zavarba jössz. Képzeld el, milyen lehet, ha több ember kizárólag csak neked és érted játszik egy percben! Ahol kevesebb a néző, mint az előadó, ott valószínűleg mindenki arra gondol: ezek valamit nagyon rosszul csinálnak. Ha viszont mindez a Táp Színház előadásában manifesztálódik, megnyugodhatunk: itt ugyanis a rosszat csinálják kiválóan.” Rendező: Vajdai Vilmos / Szereplők: A TÁP Színház társulata


 

CSÜTÖRTÖK

 

Willany Leó Improvizációs Táncszínház #előadás
CS 14:30-15:30 @ Tószínpad

Grecsó Zoltán improvizációs táncszínháza, a Willany Leó 2008 óta minden szerdán egy olyan alkotóműhelyt teremt a budapesti fiatalok számára, mely egyszerre színház és kreatív közösségi tér. A kezdeményezés a tánc, a zene és az improvizáció eszköztárával dolgozza fel az alkotóira váró témák valamelyikét. A Bankitó Fesztivál idei temájára reflektálva a közösségi buborékok összetartó és széthúzó ereje a következő inspirációjuk, ennek kapcsán látható előadásuk, amit, mint mindig, az előadók pillanatnyi érzései és gondolatai alakítanak majd. Alkotó-előadók: Gaál Júlia / Grecsó Zoltán / Lőrincz Emma / Lukács Levente / Rácz Réka / Művészeti vezető: Grecsó Zoltán

 

Trafó/Gondolat Generátor Műhely: #MINDENKITÖRTÉNET
CS 16:00-17:00 @ Színházi Sátor

közösségi színházi előadás

Mit jelent húsz évesnek lenni? Mitől lesz meghatározó ez a kor? Mit várunk tőle? Miért vágyunk vissza? Mit jelent a nyugdíjas tanárnőnek, az érettségiző fiatalnak, a pályaelhagyó zenésznek vagy éppen egy kortárs művészeti intézménynek a saját húszévessége? Az előadás kapcsolódási pontokat, közös problémákat és egyéni színeket keres arról, mit is jelent két évtized. A létrejövő előadás végül nem csak a felnövésről, a felelősségvállalásról és a szabadságról szól, hanem arról is, hogy mindenki történet. Játszók: Cseh-Szombathy Márton, Csetri Orsolya, Koszty Andrea, Márta Matild, Papp Katalin, Sulyok Rozi, Szetlik Péter, Szikszai Bálint, Várhelyi Valentina Dramaturg: Szász Hanna Konzulens: Kelemen Kristóf Asszisztens: Elefánti Emma Csoportvezetők: Szepes Anna és Török Tímea

 

A Tudás Hatalom-Mentőcsónak Egység: Cigány magyar
CS 22:00-23:30 @ Színházi Sátor

„Létezik-e a döntés szabadsága, ha éhes a húgod? Hogyan sminkel egy hajléktalan? Milyen az íze a készenlétis bakancsának? A szivargyújtó okozta sebhely örökre megmarad-e nemi erőszak esetén? A szegénység kreatívvá tesz, a kirekesztettség különlegessé. Nem csoda, hogy a Tudás Hatalom csoport tagjai szándékosan születtek bele ebbe. Mert cigánynak lenni jó, még akkor is, ha soha nem felejtjük el, hogy a személyi igazolványunkon az állampolgárság utáni kettőspont mögött ez áll: MAGYAR.” A fiatal roma művészekből álló, hat éve alakult csoport tagjai a társadalom egészét megszólító rap- és slamszövegek, fórumszínházi előadások és hátrányos helyzetű gyerekekkel való közös alkotások után ezúttal saját emlékeiket dolgozzák fel egy előadásban, olyan eseményekről beszélnek, amelyekről a híradó elmulasztott beszámolni. 90 perc Színészek: Farkas Franciska / Oláh Edmond / Pászik Cristopher / Varga Norbert Rendező: Császi Ádám / Író: Horváth Kristóf és a Társulat / Koreográfia: Gergye Krisztián


 

PÉNTEK

 

Tünet Együttes: A tünetegyüttes
P 14:00-15:30 @ Színházi Sátor

Csináltunk Nektek egy előadást. Benne van a független előadó-művészet elmúlt 30 éve. Az út, amit undergroundként, majd alternatívként kezdtünk, és függetlenként akartunk folytatni. Függetlenedni akartunk a struktúrától, de a rendszer folyton változik, a függetlenségnek meg ára van. És csak küzdünk egymás mellett mindannyian, ki-ki a maga “próbatermében” – a létezésért… Olyan jó volna találkozni kicsit. Üvölteni, rácsodálkozni, nevetni, kimondani, továbbgondolni.

A Tünet Együttes új előadása kilóg a korábbi darabok sorából. Szabó Réka, Szász Dániel és Gőz István, a három alapító tag 15 éve dolgozik együtt és most a társulat történetét kínálja fel a saját – szűkebb és tágabb – helyzet értelmezésére. Hogyan érdemes folytatni a munkát, amikor a csapat tünetegyüttese az ország tünetegyüttese egyben? A független alkotók története mindenkié, aki elvesztette viszonyítási pontjait. Az új előadás a kollektív kiégési szindróma tüneteit tárja fel a társulattól ismert öniróniával és humorral.

Múltunk, jelenünk, jövőtlenségünk szimbolikus.

 

Hungarikum Ügynökség: Borkóstolással egybekötött tehetséggondozás
P 22:00-23:30 @ Színházi Sátor

Vettek már részt olyan versenyen vagy állásinterjún, ahol a döntéshozatali szempontok zavarosak voltak, és a tudás helyett a rokoni vagy érdekkapcsolatok, az uram-bátyám viszonyok döntöttek? A fekete humorú előadás során senkit nem hagynak bizonytalanságban: a nézők  bepillanthatnak a kulisszák mögé, ahol a bizottság tagjai a korrupció és a kirekesztés széles tárházát vonultatják fel. Az előadást az alkotók személyes élményei inspirálták, hiszen ők is többször voltak már döntéshozó helyzetben, míg máskor éppen nekik kellett számot adniuk a tudásukról.

A Borkóstolással egybekötött tehetséggondozás egy improvizatív módon születő komédia, egy hungarikumismereti vetélkedő, ahol maguk a nézők a versenyzők. Csak rajtuk múlik, hogy mennyire vesznek részt a játékban: végignézik a politikai korrektség földbe döngölését, vagy szerepbe bújnak, és az előbbre jutás reményében tovább építik azt a rendszert, amelyben   a hangzatos mondatok mögött cinizmus rejlik, és ahol a nemzeti értékek tartalom nélküli felhasználása lehet a karrierépítés alapja. 

Alkotók: Kelemen Kristóf, Pálinkás Bence György, Regényi Júlia, Tarr Judit / Fotó: Csányi Krisztina / Operatőr: Vincze Alina / Technikai vezető: Payer Ferenc / Koncepció: Kelemen Kristóf, Pálinkás Bence György / Külön köszönet: Színház- és Filmművészeti Egyetem, Böröcz Judit, Dorogman Hédi / Támogatók: NKA / Előadás tervezett időtartama: 75 perc


 

SZOMBAT

 

STEREO AKT: European Freaks
SZO 22:00-23:30 @ Színházi Sátor

színházi fókuszcsoportos kísérlet bánki lakosokkal – fesztivál különkiadás

Ha egy történész a jövőből a 2019-es híradások alapján próbálná megítélni, hogy az EU milyen állapotban van, valószínűleg nem jósolna nagy jövőt a szövetségi rendszernek. Tényleg kiüresedett maszlag az Európa-brand, vagy csak leszálló ágban van az EU PR-ja? Mi történt az európai ideával? A STEREO AKT Eurohumanoid robotjai az EU 2.0-át kutatják. Létezésük célja, hogy segítsék az európai közösséget, és Európát egy jobb hellyé tegyék.

Helyi polgárok részvételével egy fókuszcsoportos kutatásba fognak, hogy adatokat gyűjtsenek az EU-hoz fűződő tudatos és tudatalatti viszonyaikról, valamint a politikai attitűdjeik mögötti érzelmi töltetről.

Európai polgárok megfigyelése által, az Eurohumanoidok segítségével talán megérthetjük, hogy mi a teendő az EU-val: kozmetikai beavatkozás, ráncfelvarrás; vagy újraélesztés a következő lépés? Az eredetileg Németországban bemutatásra kerülő, civil lakosok közreműködésével megvalósuló részvételi színházi előadás magyar nyelvű változata most először kerül hazai közönség elé.

Szereplők: Borsos Luca, Göndör László, Julia Jakubowska, Vass Imre / Grafikus-animátor: Ásmány Zoltán / Zene: Bartha Márk / Díszlettervező: Stephan Potengowski / Jelmeztervező: Raissa Kankelfitz / Fények: Stefan Pfeffer / Produkciós asszisztens: Sophie Eckhardt, Ilja Mirsky, Tési Dóra / Dramaturg: Thury Gábor / Producer: Mayer Dániel, Christian Palmizi / Rendező: Boross Martin

Jegyek

I. ELŐVÉTEL

MÁRCIUS 21-IG
BÉRLETEK

18 900 HUF (elfogyott)

NAPIJEGYEK

8 500 HUF

ALSÓPETÉNYI KEMPINGJEGY

7 700 / 2 600 HUF

SÁTORJEGYEK

4 500 HUF

*A SIMA SÁTORJEGY A BÁNKI TÁBORBA SZÓL. EGY SÁTORJEGY 1DB SÁTOR BEVITELÉRE JOGOSÍT. AZ ALSÓPETÉNYI KEMPING PEDIG A LEGKIRÁLYABB LEGNYUGISABB SZÁLLÁS BÁNKTÓL 10 PERC BUSZÚTRA.

II. ELŐVÉTEL

MÁRCIUS 22-TŐL JÚNI 28. 12:00-IG
BÉRLETEK (ELFOGYOTT)

22 900 HUF

NAPIJEGYEK

9 900 HUF

CSALÁDBARÁT NAPIJEGYEK™

7 500 HUF

ALSÓPETÉNYI KEMPINGJEGY

7 700 / 2 600 HUF

*A SIMA SÁTORJEGY A BÁNKI TÁBORBA SZÓL. EGY SÁTORJEGY 1DB SÁTOR BEVITELÉRE JOGOSÍT. AZ ALSÓPETÉNYI KEMPING PEDIG A LEGKIRÁLYABB LEGNYUGISABB SZÁLLÁS BÁNKTÓL 10 PERC BUSZÚTRA.

MINDJÁRT BÁNKITÓ

AMEDDIG A KÉSZLET TART
BÉRLETEK

26 900 HUF

NAPIJEGYEK
JÚNI 28. 12:00-TŐL (DÉL)

12 500 HUF

CSALÁDBARÁT NAPIJEGYEK™

7 500 HUF

ALSÓPETÉNYI KEMPINGJEGY

7 700 / 2 600 HUF

       
*A SIMA SÁTORJEGY A BÁNKI TÁBORBA SZÓL. EGY SÁTORJEGY 1DB SÁTOR BEVITELÉRE JOGOSÍT. AZ ALSÓPETÉNYI KEMPING PEDIG A LEGKIRÁLYABB LEGNYUGISABB SZÁLLÁS BÁNKTÓL 10 PERC BUSZÚTRA.