Malter Vándor Filmfesztivál - Hungaroterápia & beszélgetés az alkotókkal - Bánkitó Fesztivál

Malter Vándor Filmfesztivál – Hungaroterápia & beszélgetés az alkotókkal

M, mint Mozi és Magyar. Alter, mint alternatív mozgóképes leképezése a valóságnak, és Alter, mint alternatív vetítési helyszínek. A Malter Filmfesztivál minden évben bejárja Magyarországot, és évről- évre egyre több nézőhöz juttatja el a legjobb kisfilmeket. Már hatodik éve amatőr független filmtől, a profi, stúdióban készült alkotásokig a Malter Filmfesztivál helyet biztosít azoknak a finom, harsány és szikrázó árnyalatoknak is, amelyeket nem lehet mindenhol megtalálni. Szélesen merítünk, mert így akadnak fel a hálón igazi gyöngyszemek. Legyen bármilyen műfaji köntösben is filmed, egy a fontos: az üzenet. Mi segítünk, hogy mondanivalótokat egyre több helyen hallják meg, s veletek együtt bizonyítsuk szlogenünket :MI HÚZZUK A RÖVIDET!

2021-ben ezeket a filmeket nézhetitek meg a Bánkitón:

Szünet

Rendező: Kölcsey Levente – 12 perc

A tizenhat éves Zolit szülei kiíratnák az iskolából, hogy segíthessen az otthoni munkában, ezzel támogatva a családot. Az iskola igazgatója számára ez csupán egy újabb adminisztrációs feladat, amelyet szívesen letudna egy óraközi szünetben.

Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=stC2qiS7Xic

Quarantine Set

Rendező: Vermes Dorka – 11 perc

A Covid első hullámának közepette Bala csak jól akarja érezni magát. A kórházi ágyfelszabadítás program keretében elbocsájtották, ami számára a rég várt szabadságot jelenti. Ezzel szemben Bogi az újraegyesítés lehetőségét látja a karanténhelyzetben.

Csendes környék

Rendező : Varga Gábor – 12 perc

Vajon képes lehet apa és fia áthidalni a közöttük húzódó szakadékot, ha mindketten tudják, hogy már nincs sok idejük hátra? András az egész életét arra tette fel, hogy otthont teremtsen a fiának, élete végén azonban azzal kell szembesülnie, hogy a ház, amit felépített, a halála utána üresen fog állni. Kristófnak nincs barátnője, sem gyermeke, fotózással keresi a kenyerét, és édesapját ápolja, mivel az öreg a betegsége miatt már nem tudna gondoskodni magáról. Hiába élnek azonban együtt néhány hónapja, kapcsolatuk hideg maradt, nem értik és nem ismerik egymást. Azonban amikor András egy este rájön a fia legféltetteb titkára, mindketten válaszút elé kerülnek: megpróbálják feltépni a közöttük feszülő csendet, és megkísérelnek közelebb jutni egymáshoz, amíg még lehet, vagy haladnak tovább az elfojtások és elhallgatások útján.

trailer: https://www.youtube.com/watch?v=7PAo2kKCR8M

Valahogy Így

Rendező – Sipos Bence – 24 perc

Az életünk tele van olyan helyzetekkel, amikkel nem tudunk mit kezdeni. Nem szeretünk konfrontálódni, és kilépni abból a biztonságot jelentő tömegből, aminek a részesei vagyunk. Félünk a változásoktól és attól, hogy ezekkel együtt nekünk is változni kell. A történet szereplői a mindennapi élet monotonitásában nem várt szituációkba kerülnek, amiket nem tudnak jól kezelni. Az itt hozott döntések évekkel később is visszaköszönnek néhányuknál.

Medence

Rendező – Ballagó Zsolt

Két hajléktalan menedéket keres az éjszakában, miközben emlékeik fantáziákkal keverednek.

Előzetes: https://www.youtube.com/watch?v=ybVDR7LMOoQ&ab_channel=ZsoltBallago

Pannónia Dícsérete

Rendező – Nagy Bori – 27 perc

Egy gimnázium valahol Magyarországon. Egy hétköznapi irodalomóra hétköznapi diákokkal. Normális napnak indul, kivéve hogy az egész iskola a miniszterelnök látogatására készül. Az ünnepség ötletgazdája, a túlbuzgó iskolatitkárnő igyekszik rendet teremteni a káoszban, különösen a grandiózus ünnepi tortát illetően, amely nem fér el a hűtőszekrényben. Míg a szakácsok a probléma megoldásán dolgoznak, a 17 éves Márti, akinek a színpadon kell köszöntenie a miniszterelnököt, egyre kényelmetlenebbül érzi magát a rá kényszerített szerepben.