Malter Vándor Filmfesztivál - HUNGAROTERÁPIA - Bánkitó Fesztivál

Malter Vándor Filmfesztivál – HUNGAROTERÁPIA

M, mint Mozi és Magyar. Alter, mint alternatív mozgóképes leképezése a valóságnak, és Alter, mint alternatív vetítési helyszínek. A Malter Filmfesztivál minden évben bejárja Magyarországot, és évről- évre egyre több nézőhöz juttatja el a legjobb kisfilmeket. Már hatodik éve amatőr független filmtől, a profi, stúdióban készült alkotásokig a Malter Filmfesztivál helyet biztosít azoknak a finom, harsány és szikrázó árnyalatoknak is, amelyeket nem lehet mindenhol megtalálni. Szélesen merítünk, mert így akadnak fel a hálón igazi gyöngyszemek. Legyen bármilyen műfaji köntösben is filmed, egy a fontos: az üzenet. Mi segítünk, hogy mondanivalótokat egyre több helyen hallják meg, s veletek együtt bizonyítsuk szlogenünket :MI HÚZZUK A RÖVIDET

Pénteken ezeket a filmeket tudjátok megnézni:

 

Transzvarieté

Rendező – Márton Dorottya – 9 perc

Magyarország nemrégiben megtiltotta a transzneműek és az interszexuálisok jogi elismerését. Úgy tűnik azonban, hogy ez nem zavarja Zsoltot, aki csütörtöktől szombatig Zsófinak öltözik, és esténként fellép a 7. kerületi Ver Decó Klubban. Közönségét vegyesen teszik ki nyugati kinézetű liberális fiatalok és a budapesti LMBTQ underground, mely romák és munkásosztálybeli férfiakból áll.

A 90-es évek óta Zsófi ikonikus része a magyar LMBTQ-színtérnek. Pályafutása során különféle queer underground klubokban lépett fel, mint nőimitátor, illetve 8 évig nőként élt. Az általa nyugati ideológiának titulált „queer” vagy az „LMBTQ” identitás jelzőket azonban Zsófi nem használja, sőt, határozottan elutasítja azokat.

Európa közepén elhelyezkedő országunk úgy tűnik, kulturálisan nem köteleződött el sem nyugat, sem kelet felé. Zsófi karaktere ezt a kettősséget foglalja magában. Egy kisebbségi csoport részeként, identitásának megvédéséért folytatott napi harcban, Zsófi a mérsékelt liberalizmus egyik típusát képviseli amikor saját nemi identitását, szexualitását vagy alternatív életmódját tárgyalja.

Trailer: https://vimeo.com/501917984

Visszhang

Rendező: Herczeg Adrienn – 29 perc

Zsolti, a rosszul működő családban felnőtt gyermek önsegítő csoportba járva szembesül saját gyermekkorának máig ható következményeivel. Miért olyan nehéz számára a szülői szerep? Miért nem működik a párkapcsolata? És főként: hogyan lehet kiküszöbölni a múltból fakadó rossz működést a jelenben?

Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=TaF9cHpwkEE

Még emlékszem

Rendező: Chilton Flóra – 6 perc

A második világháború szörnyűségeit túlélő szemtanúk emlékeznek. A személyes beszámolók animációk segítségével elevenednek meg a mai Budapest ismerős terein, utcáin. Az emlékeik velünk élnek.

Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=iOamjK_1MV0&ab_channel=TheaternadeDamBudapest

Ne menekülj a csókok elől

Rendező: László Lili Mária – 13 perc

Hajninak nem jön meg. Fél a várandósságtól, ezért meglátogatja a fiút, aki gyermekének apja lehet. Együtt töltik az éjszakát a fiú házában, próbálnak közelebb kerülni egymáshoz. Hajninak el kell döntenie, hogy elmondja-e titkát, vagy megpróbálja egyedül megoldani a problémát.

A nyár leghosszabb éjszakája

Rendező. Jordi Leila – 24 perc

A történetet a rendező saját, szír nagyszülei inspirálták: egy idős férfiről (Lukáts Andor) szól, aki egyedül tölti mindennapjait a házban, ahol egykor feleségével éltek együtt. Az elhunyt asszony szelleme (Ecsedi Erzsébet) viszont azóta sem hagyta magára a férjét, végigkíséri mindennapjait. A férfi viszont kénytelen lesz elköltözni régi otthonából, hátrahagyva a múlt kísérteteit. A házaspár lányát Jordán Adél, unokájukat pedig Vágó Maya alakítja.

Agapé

Rendező – Beleznai Márk – 16 perc

Egy kamasz filmőrült és egy negyvenes egyedülálló nő találkozik. Újbóli találkozásukkor rájönnek, talán több közös van bennük, mint eddig hitték, és egy különös kötelék alakul ki köztük.

Előzetes. https://vimeo.com/375440336