Beszélgessünk a hallucinogén szerekről! (A pszichedelikumok bukásáról és újjászületéséről a gyógyításban és a kultúrában) - Bánkitó Fesztivál

Beszélgessünk a hallucinogén szerekről! (A pszichedelikumok bukásáról és újjászületéséről a gyógyításban és a kultúrában)

Számos pszichonauta érezte már, hogy a pszichedelikus trip alatt karnyújtásnyira volt a megvilágosodástól vagy legalábbis olyan fontos felismerésektől, amelyek megváltoztatják majd az életét. A valóságban azonban egy ilyen utazásnak legtöbbször semmilyen tartós hatása nincsen. Hogyan értelmezhetjük a pszichedelikus élményt tárgyilagosan, a józan ész, a filozófia, a pszichofarmakológia vagy a kulturális antropológia eszközeivel? A hatvanas évek amerikai ellenkultúrája úgy vélte, hogy az LSD-vel néhány év alatt meg lehet változtatni a világot. A hallucinogén anyagokhoz azóta is túlfűtött várakozások és eltúlzott félelmek kapcsolódnak mind egyéni, mind pedig társadalmi szinten. Van-e tehát ténylegesen terápiás-önismereti potenciálja és spirituális ereje ezeknek a szereknek? Milyen veszélyeket hordoznak magukban a népesség két-három százalékára nézve? Jelenleg a pszichedelikumok használata illegális és gyakran abúzus jellegű Magyarországon és a fejlett világ nagy részében. Nem lehetetlen ugyanakkor, hogy a közeljövőben az MDMA vagy a pszilocibin legális gyógyszerré válhat. A fenti provokatív és izgalmas témákról fogunk beszélgetni Prof. dr. Szummer Csabával, a Multidiszciplináris Társaság a Pszichedelikumok Kutatásáért megalapítójával, a Journal of Psychedelic Studies alapító szerkesztőjével, az LSD és más „csodaszerek” (HVG Kiadó, 2016) szerzőjével, a Károli Gáspár Református Egyetem Szociálpszichológiai és Interkulturális Tanszékének tanszékvezető egyetemi tanárával.