HOZZ PROGRAMOT ÉS KÉPZŐMŰVÉSZETET A BÁNKITÓRA!

Pályázati felhívás kulturális és civil szervezeteknek, alkotóknak és gondolkodó egyéneknek, szakmai közösségeknek.

Idén is keressük azokat a programokat, amelyekkel ti fogjátok változatossá tenni a Bánkitó Fesztivált. Az innovatív és kritikus megközelítéseket mindig nagyon díjazzuk.

A fesztivál idei témája a TUDATHASADÁS, melynek keretében azt vizsgáljuk, hogy miként érzékeljük a körülöttünk lévő világot. Milyen módon tud az ember alkalmazkodni a rengeteg eseményt övező eltérő információ következtében kialakult zavarhoz, mi mentén hozunk meg súlyos és súlytalan döntéseket, hogyan reagálunk a társadalmunkat érintő sorozatos krízishelyzetekre. Milyen világ az, ahol a mindennapi kihívásokat (lakhatási-, oktatási-, és környezeti válság, háborúk, “covid generáció”, hatalmas zaj, apátia, az aktivizmus hiánya)  kezelni kell, a problémákat közösen kell megoldani, de nem tudjuk hova és mihez nyúljunk. A mindenki által vágyott stabilitás kialakítását a mindennapi dilemmák sokasága teszi lehetetlenné. A társadalmi tudat meghasad, a bizonytalanság lételem. A tudathasadt állapot közös, az identitáskeresés általános, az elvágyódás érzése gyakori. Arra teszünk kísérletet, hogy ezt a jelenséget járjuk körbe a tudomány és a művészet eszközeivel. 

Ha foglalkoztatnak a fenti kérdések és szívesen gondolkozol velünk közösen ezeken a problémákon, hozz programot vagy képzőművészetet a Bánkitóra! A következő kategóriákban jelentkezhetsz saját ötlettel a fesztiválra: 

  1. kategória: Civil – kulturális programok és képzőművészeti projektek

Az általános bizonytalanságban, a rajtunk kívül álló eseményeknek való kiszolgáltatottságban és a világ történéseinek átláthatatlanságában szükségünk van a  megnyugvásra, a magyarázatokra és a kiút megtalálására. Évezredek óta keresi az ember a világmagyarázatokat: mitológiai történeteken, valláson, meséken és spirituális élményeken keresztül lépünk be alternatív valóságokba. A hazai független művészeti intézményrendszer felbomlása következtében fontos az alternatív terek megtalálása, a közösségek megteremtése és a kivonulás az új helyekre. A művészet képes új perspektívát nyitni és ezáltal kiutat kínálni a jelenből és a minket körülvevő valóságból. 

De milyen világot képzelünk el? Mi ennek a  kozmosznak a teremtéstörténete? Hogy tudunk belépni és mi történik benne velünk? Vannak szabályok? Kik lakják? Milyen problémákra kínálnak válaszokat? Létezik még ott az ember? Mi az ember? Van még kultúra? 

Olyan vizuális és participatív művészeti projekteket várunk, amelyek ezekre a kérdésekre keresik a választ, amelyek elrepítenek egy új világ alternatív közösségébe, ahova belépve átkeretezzük a mai valóságunkat. Van egy jó DIY projekted, amit szívesen megosztanál másokkal? Add át a tudást egy workshop keretében a Bánkitón, hogy minél többen hazavigyünk valamit a mesevilágból! 

A pályázatokat az alábbi programtípusokra várjuk: 

  • helyspecifikus installáció és részvételi alapú programok
  • performansz
  • játék
  • alkotó workshop 
  1. kategória: Tudomány és közélet // Szájensz Szeánsz 

A Szájensz Szeánsz csapata idén is várja a pályázatokat olyan tudományos-közéleti workshopok, beszélgetések és játékok megszervezésére, amelyek illeszkednek a Bánkitó Fesztivál és a Szájensz Szeánsz szellemiségéhez. 

A tudathasadás részét képezik azok a dilemmák, kihívások, döntések és választások, amelyek az egyént és a társadalmat érik és gyakran terhelik a mindennapokban. Ezekre több társadalmi szféra is választ kíván adni, de sikerül nekik? Miben tud segíteni bennünket a tudomány? Milyen utakat kínál a spiritualitás? Van-e még világmagyarázó ereje a politikának? 

Ha téged is foglalkoztatnak ezek a kérdések, és úgy gondolod, hogy van egy olyan programöteleted, amin keresztül ezt másoknak is bemutatnád, küldd el nekünk a pályázatodat, és szervezz programot a Szájensz Szeánsz csapattal közösen a Bánkitó Fesztiválra. 

A pályázatokat az alábbi témákhoz kapcsolódóan várjuk: 

  • Dilemmák
  • Kihívások 
  • Döntések
  • Választások
  1. kategória: Dekor 

A Bánkitó Fesztiválon mindig fontos, hogy együtt alakítsuk ki a hangulatot, a teret és a látványt. Hozz dizájn elemeket a fesztiválra, amik funkcionálisan is színesítik a területet! 

  • ülő – és pihenő alkalmatosság 
  • árnyékolók
  • térelválasztók 
  • dekorációs fényelemek 
  • általános dekorációk, hangulati elemek 
  • a Szájensz Szeánsz két Mayhan sátrának dekorációja 

JELENTKEZÉS 

Jelentkezési határidő: 2024. február 9. éjfél

Eredményhirdetés: 2024. február 16. 

Pályázni a JELENTKEZÉSI LAP kitöltésével tudsz! 

Pályázati feltételek:

  1. A leadott pályázatnak tartalmaznia kell:
  • A pályázó nevét,
  • e-mail címét,
  • pontos tervrajzot,
  • koncepciót,
  • műleírást,
  • valamint a részletes anyagköltséget (Az anyagköltséget csak számla ellenében áll módunkban kifizetni.)
  1. A beküldött pályaművel szembeni legfontosabb követelmények:
  • Legyen helyspecifikus – azaz vegye figyelembe azt a környezetet, amelyben megvalósul.
  • Legyen témába vágó – reagáljon a fesztivál hívószavaira, témájára.
  • Tartsa szem előtt a megvalósíthatóság és igényes kivitelezés szempontjait.
  1. Preferáljuk a költséghatékony és környezettudatos megoldásokat!
  2. Egy pályázó több kategóriában és több projekttel is pályázhat, de minden pályázathoz külön formot tölts ki! 
  3. Szeretnénk felhívni a figyelmeteket, hogy a pályázat beküldésével hozzájárultok ahhoz, hogy a projekteteket megjelenítsük a fesztiválhoz kapcsolódó digitális és print kiadványokban, social media felületeinken.

Jó tanács:

A pályázati terv elkészítésénél mindenképpen vedd figyelembe az időjárás viszontagságait is (voltak már nagy esőzések és viharok a Bánkitón…)  valamint, hogy az elkészült mű sem balesetveszélyes, sem pedig egészségkárosító hatású nem lehet!

Ha a felhívással kapcsolatban kérdésed van, a borka@bankitofesztival.hu e-mail címen keress minket.