Civil_kult programok

A Bánkitón idén is egy olyan fontos társadalmi probléma fogja majd össze a fesztivál összes programját, ami mellett nem lehet már csak úgy elbuliznia senkinek. 2017-ben ez a korrupció, és azok a dolgok, amik azt lehetővé teszik. Most sem szeretnénk majd passzívak, puszta megfigyelők maradni. A korrupció, a mutyi mindenki szerint gáz, pártoktól függetlenül. Minden megjelenésünk egyértelműen fog üzenni: NEM OKÉ.

A programok közt a legnagyobb és legfontosabb civil szereplők képviseltetik majd magukat nálunk a TASZ-tól a K-Monitoron keresztül az Amnesty-ig. Hogy néhányat említsünk a több mint 140 program közül, az Átlátszó.hu, a Direkt36 és a Transparency szerepjátékában egy újságíró, politikus vagy oligarcha bőrébe bújva lehet majd felderíteni a korrupciót vagy épp korrumpálódni. A Tanítanék Mozgalom interaktív ‘tanórát’ tart arról, hogy az iskolában egy diák, egy szülő és egy pedagógus hányféle módon van kiszolgáltatva, milyen korrupciós szituációkba kerülhetnek, és hogyan tehetnek ellene. A Mérei Szakkollégium pedig egy Honfoglaló-szerű játékot hoz ahol a kérdések a korrupció témáját dolgozzák fel konkrét budapesti esetek alapján és mindegyik kapcsolódik ahhoz a területhez (budapesti kerülethez!), amelynek megszerzéséről a verseny folyik.

Az idei fesztiválon résztvevő szervezetek:

Alternatíva Alapítvány, atlatszo.hu, BordersBorderless, Budapest Pride, Contextus.hu, Direkt36, ELTE BTK Média, FAKT Szakkollégium, Fórum Társulat, Greenpeace Magyarország, Kettős Mérce, K-Monitor, KÖR-projekt, Közmunkás Mozgalom a Jövőért, Láthatatlan Tanoda, Magyar Művészet- és Szocioterápiás Közösségépító Egyesület (MMSZKE), Menedék – Migránsokat Segítő Egyesület, Menhely Alapitvany, Mérei Ferenc Szakkollégium, MigSzol Csoport, Motiváció Oktatási Egyesület // Motiváció Műhely, Müskinn, NATÍV, Patent Egyesület, Pneuma Szöv. / Mókusok, RomaKépMűhely, Roma Sajtóközpont – Roma Press Center, Rombusz Műhely, Tanítanék Mozgalom, TASZ, Transparency International Magyarország, A város peremén, Verzio International Human Rights Documentary Film Festival, Wlislocki Henrik Szakkollégium, Zöld Pók


Gyerekprogramok

⚆ _ ⚆ (ᵔᴥᵔ) \ (•◡•) / (~˘▾˘)~
A családbarát Bánkitón több helyszínen lehet majd játszani – gyerekeknek is. A csodás tó, a strand és a szuper játszótér mellett hiszen idén is lesznek külön gyerekhelyszínek, külön gyerekprogramokkal.

Kézműves játék, bábelőadás, ugrálás, nyomkeresés és zene. Persze azért komolykodunk is. A nagyobbaknak különböző játékok formájában dolgozunk fel a korrupcióhoz kapcsolódó kérdéseket és helyzeteket, hogy őket is megszólítsák és hogy ők is hallathassák a hangjukat. A kreatív foglalkozások és mozgás alapú programokon pedig olyan képességeiket használhatják, amiket az iskolában sajnos egyre kevésbé: a kreativitást, a képzelőerőt, a logikus gondolkodást és alkotás képességét.

És persze az egész szórakozás, együtt, mint család. Vagy amíg a gyerekek játszanak, egy nyugi fröccs a fűben…


P R O G R A M O K
→ Bábkészítés és bábelőadás
Közös bábkészítés közben mesékről beszélgetünk, kényünk-kedvünk szerint átírjuk, majd egy bábelőadáson közösen adjuk elő.
Korosztály: 3-10 éves korig – piciknek és nagyobbaknak is


→ Kézműves programok:
sisak- és fejdíszkészítés
jelvénykészítés
visszakaparós kép készítés
Korosztály: 3-10 éves korig – piciknek és nagyobbaknak is


→ Maszkkészítő workshop Nagy Fruzsinával
Tavaly nagy sikerrel zajlott a maszkkészítés a profi mesterrel, Fruzsival, így idén természetesen újra lesz!
Korosztály: 5 éves kortól


→ Rajzoljunk együtt képregényt
A kezdő képkockát és a címet/alap történetet mi megadjuk, utána szabadon mindenki hozzárajzolhat, hogy a végén egy mindenfelé szerteágazó színes egésszé kereküljön a történet.
Korosztály: 6 éves kortól


→ Társasjáték:
Korosztály: 7-8 éves kortól és akár együtt a család
A társasjáték projekt főbb koncepciója egy élő nagyságú interaktív játéksorozatból áll, mely minden nap más témára épül. A Kisherceg, a Micimackó, az Így neveld a sárkányodat és a Zootópia vagy a Bambi kérdéseit tesszük feldolgozhatóvá játékos formában. A résztvevők olyan feladatokkal találkoznak, amik rávilágítanak a fontosabb társadalmi problémákra, mint például az egyenlőtlenségre vagy a korrupcióra.


M O Z G Á S
→ Nyomkereső
Korosztály: 5-6 éves kortól
Akciódús, 45-60 perces, 6-8 megállóból álló verseny. Az egyes megállókban a fesztivál idei színére festett PET palackokban rejtjük el a feladványokat, azokat megoldva indulhat tovább a ‘versenyző’. A végén a feladatok megoldásai – akár egy rejtély kibontakozó titkai – egy nagyobb feladvány megoldásává állnak össze.